Сключи онлайн Плати вноска MyEuroins Health За щети Офиси и Контакти Връзка с нас

23

май 2024

Евроинс подкрепи провеждането на десетото издание на Маратон на приятелството в гр.Плевен

Новина

На 19 май 2024г. се проведе десетото, юбилейно издание на Маратон на приятелството в гр. Плевен. Събитието привлече над 800 души,сред които състезатели от Алжир, Беларус, България, Великобритания, Германия, Индия, Италия, Нидерландия, Румъния, Русия, Шри Ланка, Украйна и САЩ.

Всички участници в събитието бягаха в подкрепа на благотворителна кауза – стипендия за отличен успех на студент от Медицински университет в гр. Плевен, загубил единия или двамата си родители, или израснал в специализирана институция. Инициативата е част от кампанията „Готови за успех“ на фондация BCause.

Участниците в състезанието бяха разпределени в шест основни дисциплини, както следва: 42,2 км класически маратон, 21,1 км полумаратон, щафета (2 х 10,55 км), 10,55 км, 3 км масов крос „Аз мога“, както и детско бягане FunRunKids, коетоза поредна година привлече най-много участници- над 400 деца, разделени в три възрастови групи.

По време на Маратона традиционно се проведе и масов крос съвместно с Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения в подкрепа на хората с различни способности.

През годините Маратонът на приятелството в Плевен се утвърди като едно от най-обичаните и чакани събития за региона, привличащо разнообразна аудитория. Маратонът не е просто състезание за професионални бегачи, а спортен и културен празник, на който всяка година присъстват стотици  жители на града, гости, дипломати и официални лица. И тази година по време на събитието посетителите имаха възможност да се включат в групови занимания и спортове в рамките на инициативата Park+, която стимулира извънучилищна спортна дейност и достига до най- уязвимите групи на обществото – хората с увреждания, адаптирана физическа активност, с интелектуални  затруднения, като включва тяхното участие наравно с всички посетители на събитието като активна част от обществото.

Десетият Маратон на приятелството в гр. Плевен се организира от водещи фондации и социални предприятия в България, чиято основна мисия е да подкрепят хора в неравностойно положение и   различни нужди: „Айс-Оупън“, фондация „Светът на Мария“, Фондация „Сошъл Фючър – Jamba”, Национален алианс за социална отговорност, в партньорство с Община Плевен, СК EliteRunning от Румъния, Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения, Фондация BCause, “Аутизъм днес” и много компании, за които корпоративната и социална отговорност и приносът към изграждането устойчиво гражданско общество са залегнали в основата на бизнеса им. 

 

Фотограф: Даниел Колев