Сключи онлайн Плати вноска MyEuroins Health За щети Офиси и Контакти Връзка с нас

04

юни 2024

Лили Стоянова, Директор Продажби Вътрешни пазари пред БНР Радио София: "Като цяло застрахователната култура на българина се подобрява."

Публикация

„Според това проучване на Асоциацията на българските застрахователи, делът на хората със застраховка у нас е нараснал със 7% на годишна база. През 2023 г., 29% от анкетираните за казали, че имат застраховка за дома, докато през 2024 г., това са 66% от анкетираните. Проучването е извършено сред градското население, в активна възраст“, каза Стоянова.

По думите й, хората не застраховат жилищата си, защото вярват, че точно на тях няма да им се случи нищо лошо. 

„За тях природните бедствия за някакви неща, които те гледат по новините и се случват на някакви други хора. Другото е, че българинът винаги си мисли, че държавата трябва да се включи и да им помогне. Това е и така, и не е така. Държавата трябва да помогне на нуждаещите се, но тя не може да възстанови щетите на всички“, изтъкна Лили Стоянова.

Тя добави, че често, когато хората направят застраховка на дома си, не знаят какво точно покрива. „Основно застраховката на дома покрива пожар, природни бедствия – наводнения, земетресения, дъжд, градушка, както и застраховка на движимото имущество срещу кражба, грабеж и вандализъм. Това са основните покрития, които се препоръчват при сключване на застраховка за едно домакинство“, обясни Лили Стоянова.

Тя отбеляза, че като цяло застрахователната култура на българина се подобрява. Според същото проучване през 2023 г., 20% от анкетираните са отговорили, че нямат имуществена застраховка, а през 2024 г. този процент е спаднал до 15%. Това, което българинът най-често застрахова е дома си, автомобила си, здравето, както и помощ и отмяна при пътуване.

Когато организираме сами почивката си в чужбина, Лили Стоянова препоръча задължително да правим застраховка.

Целият разговор може да чуете тук.

Препоръчваме ви също
  • Каско на летателни апарати
  • Застраховки отговорност на туроператора