Сключи онлайн Плати вноска MyEuroins Health За щети Офиси и Контакти Връзка с нас

23

май 2022

Повече от 600 участника от 10 националности, сред които рекорден брой деца, се включиха в „Маратон на приятелството“

Новина

На 22 май  2022г., в гр. Плевен, с подкрепата на „ЗД Евроинс” АД, се проведе осмото издание на благотворителния маратон „Маратон на приятелството“.

Събитието привлече общо 582 участника в изключително широк възрастов диапазон – от бебета в колички до 85-годишен маратонец. Те бяха представители на общо десет държави –България,Великобритания, Испания, Индия, Канада, Румъния, САЩ, Сирия, Украйна и Ямайка. Всички те спортуваха обединени от обща кауза под мотото „Бягаме в подкрепа на деца с интелектуални затруднения“.

Осмото издание на маратона беше открито с приветствие от вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройство Гроздан Караджов, който, заедно със семейството си, беше и един от доброволците на събитието.

В откриването се включи и заместник-кметът на града – г-н Стефан Милев, който подкрепи благотворителната кауза на тазгодишното издание – набиране на средства за оборудване на арт терапевтичен кът за работа с глина към Център за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания в Плевен.

Освен привлечените дарения в помощ на децата с интелектуални затруднения, събитието показа, че може да се помага и по много други начини. То остана в историята като изданието, привлякло най-много доброволци, сред които бяха вицепремиер, заместник-министърът на земеделието Иван Христанов, дипломати, ученици, пенсионери и много други хора от Плевен, страната и чужбина.

Осмият маратон в Плевен беше организиран от водещи фондации и социални предприятия в България, чиято основна мисия е да подкрепят хора в неравностойно положение и с различни способности: фондация „Светът на Мария“, Фондация „Сошъл Фючър – Jamba”, „Айс-Оупън“,  Национален алианс за социална отговорност, в партньорство с Община Плевен, СКЛА Феникс, СК Elite Running от Румъния, Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения, Фондация BCause, Аутизъм Днес и с подкрепата на много компании, за които корпоративната и социална отговорност, приносът към изграждането на справедлива социална среда и устойчиво бъдеще са залегнали в основата на бизнеса им.