Сключи онлайн Плати вноска MyEuroins Health За щети Офиси и Контакти Връзка с нас

04

септември 2023

Евроинс подкрепя провеждането на деветото издание на „София Екиден Маратон" 2023

Новина

На 6 септември 2023 г., в Деня на Съединението, за девета поредна година в София,  с подкрепата на „ ЗД Евроинс“АД, ще се проведе Екиден (щафетен) маратон, организиран от младежки спортен клуб „София – Европа“, със съдействието на Фондация „София – европейска столица на спорта“ и под патронажа на японския посланик в България.

Стартът и финала на маратона ще бъдат пред Националния стадион „Васил Левски". Състезанието е отборно и щафетно, като всеки отбор се състои от 6 участника в 6 категории, които ще пробягат класическото разстояние от 42,195 км по постове, както следва:  3 х 5 км, 2 х 10 км и 1 х 7,195 км.

„София Екиден Маратон” се провежда с цел популяризиране на щафетно шосейно бягане в България. Състезанието официално е включено в честването на 34-тите дни на японската култура в България. Маратонът се нарича „Екиден"от японските йероглифи "еки"–пункт, и "ден" – предаване, и подкрепя отборния дух и игра. Щафетните маратони са изключително емоционални и са едни от най-популярните състезания в света на леката атлетика. В различни страни тези бягания имат различно име, но организаторите на българската надпревара предпочитат класическото „Екиден“ – в знак на уважение към японската традиция. За първи път щафетен маратон се провежда именно в Япония.

Всичко за "София Екиден Маратон", карта на трасето и начин на регистрация можете да видите тук