Сключи онлайн Плати вноска MyEuroins Health За щети Офиси и Контакти Връзка с нас

21

октомври 2022

Евроинс подкрепи провеждането на общинско математическо състезание „Откриване на таланти в математиката“ с патрон Акад. Георги Наджаков, гр. Дупница

Новина

На 15 октомври 2022г в  сградата на Профилирана гимназия  „Христо Ботев“ гр. Дупница, с подкрепата на „ЗД Евроинс” АД, се проведе общинско математическо състезание „Откриване на таланти в математиката“ с патрон акад. Георги Наджаков.

Във второто издание на състезанието взеха участие над 400 деца от област Дупница, разпределени във възрастови групи от 1-ви до 12-ти клас. Целта на математическото състезание е откриване  на млади таланти, които да бъдат насочени към последващо образование свързано с математика.

Учениците от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ получиха купата за комплексен победител в състезанието. Общо 39 ученици (класирани на 1-во,2-ро и 3-то място) получиха награди осигурени от „ЗД Евроинс”АД.

 

За акад. Георги Наджаков

Георги Наджаков е изтъкнат български физик, активен обществен деец, автор на първото българско откритие – фотоелектретното състояние на веществото. Неговото откритие е в основата не само на класическата електрофотография – ксерографската и фотокопирната техника, но може да се приложи и в областта на безвакуумната телевизионна техника, при запаметяващите устройства, рентгеновите дозиметри и при извършване на снимки от космически спътници, предавани директно по електромагнитен път на Земята. Това откритие е регистрирано като първото научно откритие в България през  1977г.

Акад.Георги Наджаков е  създател на Физическия институт при „Българска  академия на науките” и дългогодишен негов директор.